Schrijversbloed

 

Lennert Ras

Op de basisschool (dat heette toen nog lagere school) schreef ik een opstel, waar de hele klas om moest lachen. Het is helaas niet meer in mijn bezit, omdat ik het aan een klasgenootje gaf. Ik ken de beginregels nog. Ook werkte ik in een schrift aan een soort sprookje.


Bhagwan

In de brugklas had ik leuk contact met mijn lerares Nederlands. Zij stuurde me in de vakantie een kaartje - dat ik nog wel heb - waarin ze me aanspoorde vooral door te gaan met gedichten schrijven. Tijdens mijn pubertijd ben ik creatief blijven schrijven, thuis achter de typemachine. Op school schreef ik leuke opstellen en werkstukken, onder andere over kernenergie en de Bhagwan. Mijn leraar Nederlands zei, dat dit laatste werkstuk wel wat weg had van een afstudeerscriptie.

Bordewijk

Na de HAVO ging ik Tekstschrijven studeren op een HBO-onderwijsinstelling (De Hogeschool (in) Holland). Daar maakte ik kennis met een breed scala aan tekstgenres. Ik schreef journalistieke teksten (bijvoorbeeld voor het ‘bedrijfsblad’ Holland Nieuws), creatieve teksten (verhalen, gedichten en scenario’s), reclameteksten en ik vertaalde een songtekst. De typemachine werd vervangen door de tekstverwerker (eerst nog Word Perfect). Tijdens een stage bij de drama-afdeling van de VARA schreef ik een aflevering voor de serie ‘Twaalf Steden, Dertien ongelukken’. Ik studeerde af in de richting scenarioschrijven met een script naar een verhaal van Bordewijk en een documentairevoorstel over Museum Kranenburg in Bergen (NH) en de Bergense School.

Goede vriendinnen


Na het HBO ging ik Nederlands studeren, Moderne Letterkunde aan de VU in Amsterdam. In het eerste jaar volgde ik een vervolgcursus scenarioschrijven bij een van mijn favoriete leraren van het HBO (aan de Universiteit van Leiden). Uit deze cursus kwam een schrijfcollectief voort: ‘Quadrant’. Van scenarioschrijven kwam niet veel terecht, het was vooral gezellig. Aan Quadrant hield ik dan ook twee goede vriendinnen over.

Tussen de schuifdeuren


Tijdens mijn studie aan de VU was ik actief in de studentenvereniging van de vakgroep (we organiseerden vooral het introductieweekend en borrels) en ik schreef voor ons studentenblad ‘De Wakkere’. Tussen de schuifdeuren bij een medestudent droeg ik een gedicht voor. Ook ging ik door met journalistiek schrijven. Ik schreef stukken voor een regionaal krantje in Purmerend en in het verenigingsblad van mijn volleybalvereniging. Op het eind van mijn studie publiceerde ik met een medestudent een wetenschappelijk artikel in ‘Voortgang’, Jaarboek voor de Neerlandistiek.

Groen Links

Na mijn studie kwam ik bij Groen Links terecht. Ik was redacteur van het ledenblad Groen Links Magazine en ‘Linker Wang’, het platform van de Christelijke tak van GL. Voor Linker Wang deed ik een tijdje de eindredactie. Ik stopte met deze activiteiten, omdat ik met een internetopleiding begon. Zo rolde ik de IT-sector in. Ik ontdekte dat programmeren mijn ding niet is. Drie jaar later ging ik me toch weer met internet bezig houden, inhoudelijk.

Nieuwe discipline

Ik heb een aantal jaar de teksten voor het WWW van Noppes (de grootste LETS of ruilkring van Nederland) en Groen Links Amsterdam Noord verzorgd. Ook deed ik voor Noppes en voor PROM (promoot beginnende artiesten) de nieuwsbrief. Verder schrijf ik stukken in de MUG (het Maandblad voor Uitkeringsgerechtigden). Bij PROM kwam ik in contact met een nieuwe discipline: televisiemaken. Ik maakte reportages voor de lokale Amsterdamse televisiezender Salto. Met twee collega's van PROM begon ik een eigen programma op Salto, Ratatouilletv. Ratatouilletv werd in 2007 genomineerd voor de prijs van beste nieuwkomer op Salto. In 2007 was ik initiatiefnemer bij het project Impactnetwork. Impactnetwork produceerde een talkshow over creatief talent met vrijwilligers uit de mediawereld. Voor Impactnetwork maakte ik ook teksten voor de weblog en communitysite. Daarna werkte ik als camerajournalist en redacteur mee aan het project Noord verandert van Bellissima. Op het moment schrijf ik voor onder andere voor Zoolmaat, het blad van de Regenbooggoep. Werk ik bij de multimedia-afdeling van Cordaan en doe ik redactiewerk voor het Humanistisch verbond.

 

©2007, rasmedia.nl