Actrice over het werk en Noppes

‘Je komt er ook meer liefdevolle mensen tegen’

 

Lennert Ras

Misschien kent u haar wel, ze speelde de vrouw van de kolonel in de Flodderfilms van Dick Maas. Ook speelde ze in een remake van de film De Lift van dezelfde regisseur, maar die is nooit in Nederland uitgebracht. ‘Dat had te maken met de aanslagen op de Twin Towers in New York’, vertelt ze. Nu is ze al een tijdje bezig met het ontwikkelen van haar one-woman-show Willy’s Cocoon Saloon (voorheen Debby’s dating show). Noppers konden er een tijdje geleden voor noppes naartoe. Afgelopen jaar bracht ze de show in de Rode Bioscoop uit, helaas niet voor noppes, maar wel met stadspaskorting. Ook voerde ze een gedeelte uit haar liefdescursus op bij de opening van het nieuwe Noppes kantoor met statements over de liefde - tegelijk serieus en kolderiek - en over numerologie. Ze kreeg leuke reacties. ‘De meeste Noppers zijn single’, vertelt Willy van der Griend (RW Klaartje), ‘daarom valt mijn show er zo in goede aarde.’ Willy’s Cocoon Saloon wordtnu verkocht aan een impresario en ze gaat ermee toeren door het hele land. Momenteel werkt ze nog aan het script voor de toer, die maar liefst uit twintig optredens bestaat.

Willy zit nu vier jaar bij Noppes. Ze kwam erbij door oprichter Henk van Arkel. Ze zat met hem op de Sociale Academie. Het leek Willy een leuke groep mensen. ‘Je krijgt het idee dat je betere mensen om je heen krijgt.’ Ze is altijd op zoek naar goede scènes, vanuit een idealistisch motief. Mensen die geen materialistische kijk op het leven hebben. ‘Noppers zijn toegankelijke mensen’, vertelt Willy.  Bij haar Noppes optredens, ze trad ook een keer bij een Noppes markt op, werd haar show erg gewaardeerd en iedereen deed mee. ‘Men is snel enthousiast en staat open voor indrukken. Dat komt misschien ook omdat het gratis is, want als mensen ervoor betalen, zijn de verwachtingen toch hoger. Men wil dan waar voor zijn geld hebben. Bovendien heb je met noppers meer kans op nagesprekken’, aldus Willy. ‘Dat zie je ook op Noppes markten, iedereen neemt de tijd voor je.’ ‘Het zijn wel een stelletje eigenheimers bij elkaar, eigenzinnig’, vindt Willy. ‘Ze zijn niet voor één gat te vangen. Je komt er ook meer liefdevolle mensen tegen, omdat ze hebben nagedacht over duurzaamheid en de vergankelijkheid van het voortbestaan. Je ervaart een bondgenoot in de gemiddelde nopper, omdat ze zo bezig zijn met existentiële dingen.’

Willy is nu 26 jaar als actrice bezig. Ze werkte eerst als sociaal werker met jongeren en schreef verslagen op het gerechtshof over draaideurcriminelen. Daarnaast zong ze jazz. Op haar 28ste heeft ze een jaar op de kleinkunst opleiding gezeten, maar daar was ze eigenlijk te oud voor. ‘Je werd er gekoeioneerd.’ Toen is ze op haar 36ste lichte zang gaan doen aan het conservatorium in Den Haag. Bij haar jazz optredens had Willy sketchachtige stukjes tussen de songs. Natascha Emanuels had een toonaangevende cabaretgroep en ontdekte Willy tijdens één van haar optredens. Willy heeft toen twee jaar in haar cabaretgroep meegedaan.

Ze hoopt natuurlijk dat mensen bij het bezoeken van haar dating show een partner vinden. Maar daar draait het allemaal niet om. Het belangrijkste is toch dat ik vind dat ik iets te vertellen heb over het leven en de liefde. Gelukkig zijn, dat is ook zoiets, daar heb ik ook zo m’n ideeën over. De trefkans dat er bij Noppes mooie liefdes opbloeien, is klein, volgens Willy. ‘Je vindt wel warmte, mensen geven om mens en dier en hebben een grote sociale betrokkenheid. Maar omdat het zulke eigenzinnige mensen zijn, is de kans dat Noppers zich in een relatie storten gering.’  Willy put in haar show vooral veel uit haar eigen ervaringen op het gebied van de liefde. ‘De belangrijkste les is toch: ‘Wie goed doet, goed ontmoet.’ Je kunt naar Willy’s show komen kijken op 2 en 3 maart in theater Bellevue te Amsterdam.

 

©2007, rasmedia.nl