Schrijfatelier

Vandaag, vrijdag 23 oktober 2020, was er voor het eerst het schrijfatelier. Een schrijfgroep in de yogaruimte van centrum de Brouwerij. Het schrijfatelier wordt gegeven door Uko Verhulst, die momenteel een opleiding tot schrijfdocent volgt waarvoor hij twee keer per maand naar Amersfoort moet afreizen. Hij had van te voren gevraagd of ik wat gedichten wilde meebrengen. Dus ik bracht mijn in eigen beheer uitgebrachte bundeltje met foto’s erin mee uit 2015.

We waren totaal met z’n vieren en later kwam er kort een vijfde persoon bij. Ik las eerst twee gedichten voor. Ik vond ze eigenlijk best goed. Dat geeft mij wel kracht, want de laatste jaren had ik weinig vertrouwen meer in mijn schrijfsels, onderandere omdat ik niet verder kwam dan de eerste ronde bij Turing, en daardoor ook weinig zin meer om ergens te gaan voordragen. Vaak meldde ik me aan voor een dichterspodium en liet ik het dan toch weer afweten.

Nadat iedereen wat had voorgelezen of voorgedragen deden we een voorstelrondje. Ook een leuke meid, die bij het atelier was, volgde de opleiding tot schrijfdocent. Zij is onderandere bezig met haar eigen filosofie. Jammer om te horen dat Uko met zijn schrijfgroep bij SCIP (stichting client gestuurde initiatieven en projecten) is gestopt, doordat hij onenigheid kreeg.

Na het voorstelrondje namen we even een (rook) pauze. Daarna kwam de schrijfopdracht. Schrijf een dialoog met een voorwerp uit de ruimte. Ik koos de ring die ik in mijn portemonnaie heb zitten als voorwerp voor de opdracht en schreef een tamelijk lang vers in dialoogvorm. Omdat ik te snel klaar was – we kregen wel drie kwartier om te schrijven – deed ik ook nog de tweede opdracht: zet je dialoog om in een stukje proza. Ik paste de verzen een klein beetje aan en zette de zinnen achterelkaar. Daarna hebben we onze schrijfsels aan elkaar voorgelezen en elkaar een klein beetje feedback gegeven. Toen weer een korte pauze ingelast.

Na de pauze gingen we weer aan elkaar voordragen. Ik droeg nog twee gedichten voor uit mijn bundeltje. Uko las gedichten voor en een andere meneer, die er later bij was komen zitten, las zijn reactie in versvorm op het gedicht van Uko voor. Ze hadden bij een andere schrijfgroep al zo op elkaar gereageerd. Om tien voor vijf stopten we met het atelier. Ik ging boodschappen doen. Volgende week weer! En ik dacht dat het zes keer was, maar dat geldt voor een cursus die Uko in het voorjaar gaat geven. Deze groep, dit atelier, is doorlopend. Leuk!

Ook is er een online schrijfatelier. Je stuurt een tekst naar Uko per mail en hij mailt het dan aan iedereen rond. Het lijkt me ook leuk om daaraan mee te doen. Dus ik ga maar eens een stukje uittypen om daarna aan hem te mailen. Ik ben in ieder geval enthousiast! En ik dacht, misschien is de opleiding tot schrijfdocent ook wat voor mij.

Ik gaf de afgelopen jaren al verschillende schrijfgroepen. Bij de Meevaart in de Balistraat samen met een vriend, bij de Stek op Ijburg en bij het Diepwater op de Rozengracht.

Ook over mijn schrijfsels van vanmiddag was ik best tevreden. Dat geeft de burger moed! Als ik de continuiteit kan vinden om deze groep op vrijdag vol te houden, dan ga ik misschien ook mijn eigen groep op Diepwater op donderdagavond weer opstarten. In ieder geval heb ik energie gekregen van de middag!

Nieuw werk

Vorig jaar heb ik een tijdje bij Tobi Vroegh gewerkt als PR medewerker. Een nieuwsbrief gemaakt, stukken via facebook voor ze gepost, stukken op de website aangepast. Verder doe ik al een aantal jaren wekelijks de agenda voor stichting de Brouwerij, een kleinschalig centrum voor mensen met psychosegevoeligheid. Dat is leuk om te doen! We werken met mailchimp. Ook post ik voor stichting Weerklank op facebook.

Laat jezelf zien in Toomler

Op 1 mei kon ik plotseling meedoen met de Laat jezelf zien dag van Judith Webber in stand up comedian café Toomler. De dag begon met een kort voorstel rondje achter de microfoon en daarna wat samen dansen en op deelnemers hun kaartjes schrijven wat je eerste indruk van ze was. Bij mij schreven mensen onder andere: je straalt eerlijkheid uit, puurheid YES, krachtig en knuffelbeer. Na deze danssessie was het tijd voor een familieopstelling. Hierin moesten drie mensen samen de kracht en weerstand tegen laat jezelf zien acteren en hier werd niet bij gesproken. Voor mij was het de eerste keer dat ik zo’n opstelling deed en ik had niet verwacht dat het zoveel zou doen (ik was eerst wat cynisch). ’s Middags werden we achter de microfoon voor de camera gezet. Je moest een intentie uitspreken voor de rest van het jaar. Mijn intentie was wat meer directer reageren in sommige situaties. Nu heb ik laatst geleerd, dat in andere culturen, bijvoorbeeld op Curaçao, het helemaal not done is om mensen dingen in hun gezicht te zeggen, maar hier in Nederland is het toch wel handig om soms te doen. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel. Ik was al een tijd benieuwd naar Judith haar Laat jezelf zien sessies, en ik moet zeggen, het was interessant om er bij te zijn! En het leverde ook nog een grappige video op .. gefilmd door de concurrent.

Laat jezelf zien

Ik heb vandaag het boek "Laat jezelf zien" van Judith Webber in 1 x uitgelezen. Interessant boek voor ondernemers! Ik schreef er meteen een blog over: http://schrijfartiest.nl/?p=326#more-326

NLP opleiding

Inmiddels ben ik al even op weg met mijn NLP practitioners opleiding. Kort samen gevat biedt de NLP practitionars opleiding een toolbox met gereedschap om RAPPORT of contact te maken of – als daar behoefte aan is – te verbreken. Door goed te observeren, kun je er bijvoorbeeld achter komen wat iemands voorkeurskanaal is (bijvoorbeeld horen, zien of voelen) en daarop inspelen. Wist je dat ook de stand van de ogen iets zegt over waaraan iemand denkt? Het lijkt raar, maar als je het gaat testen, dan blijkt het nog te kloppen ook! De opleiding is één keer in de drie weken twee dagen en het is een erg fijne groep. Maandag en dinsdag mag ik weer en ik heb er zin in! De lessen zijn zeer interessant en na de opleiding krijg je een landelijk erkend diploma. Na de practitionersopleiding is er nog een mogelijkheid om een master opleiding te doen. Hierbij ligt de nadruk niet op het RAPPORT maken, maar op je eigen MOW of model of the world. Alles wat via onze zintuigen binnen komt, wordt namelijk gefilterd door ons model of the world en in de master opleiding leer je je bewust te worden van jouw model of the world. Mijn interesse is alvast gewekt!

WordPress final

Vandaag laatste les van de wordpress cursus gehad. Toch nog wel aardige dingen geleerd. Zoals bijvoorbeeld een handige teksteditor installeren in de admin van mijn websites (ckeditor). Nadeeltje … Er was wel een extra plugin nodig om de functionaliteit ervan handiger te krijgen (MTCK editor linkpage). Verder kwamen er wat html, css dingetjes voorbij. Tsja … daarvoor moet je eigenlijk een aparte css cursus doen bij de Volksuniversiteit. Wel handige code in html/css is de tag “!important;”, hiermee overrule je namelijk commando s, die elders in de code zitten. Bij het bekijken van pagina’s en berichten bleek trouwens, dat de jetpack plugin, die ik geinstalleerd had, toch handiger werkt dan ik had gedacht. Je kan namelijk per pagina uitvinken of aanvinken of je wil dat de deelbuttons naar facebook, twitter, etc, zichtbaar zijn op de pagina. Verder werd me de psp-editor aangeraden, als html-editor. Vanwege mijn probleem, dat leestekens in mijn website getoond werden als code. Er kwamen ook nog drie methoden voorbij om plugins te installeren op je site. 1) gewoon installeren vanuit de admin van je website .. 2) via wordpress.org de plugin uploaden naar je computer en dan weer uploaden naar je site. En 3) Als echt niks werkt, de plugin uploaden naar je computer, vervolgens uitkpakken en dan via ftp op je website zetten. “Werkt het nu nog niet, dan deugt de plugin niet.” Al met al een leuke ochtend. Een inspirerende docent en medecursisten succes met jullie websites!

Cinekid

Afgelopen donderdag toog ik naar Cinekid op het Leidseplein. Aangezien ik niet wist op welke etage het was, nam ik de trap. Bleek Cinekid helemaal bovenin te zitten … Goed voor de conditie dus. Ik werd ontvangen door Tessa. Een vriendelijke jonge dame. Aangezien het een beetje woekeren met de ruimte is bij Cinekid, moesten we even wachten tot de vergaderruimte vrij kwam. Ondertussen even een lekker kopje thee drinken. Langs de muren en in de vensterbank van de vergaderruimte bleken vele dozen gestapeld te zijn. Dat was nog van het afgelopen festival in oktober. De berging puilde al uit, vertelde Tessa, en moest eerst worden opgeruimd voor deze spulletjes er ook bij konden. Naast Tessa was er nog een andere jonge dame aanwezig bij het gesprek. Haar taak was onderandere het trainen van nieuwe freelancers. Momenteel werkt Cinekid aan een nieuw platform voor kinderen om mee te monteren, maar dat is nog in ontwikkeling. Tessa vond dat ik wel veel ervaring heb, maar een nadeel is, dat ik niet echt ervaring heb met kinderen en ook niet echt met lesgeven. Ik vertelde natuurlijk wel, dat ik verschillende schrijfgroepen heb geleid. Maar goed, dat was met volwassenen. Nadeel voor mij was ook, dat ik in Amsterdam woon en Cinekid al veel freelancers in omgeving Amsterdam heeft. Natuurlijk hoop ik stiekem, dat ze me toch een kans willen geven om videoworkshops aan kinderen te gaan geven. Best spannend of er iets uitkomt, maar ik reken er niet op. Toch was het een leuk gesprek!

Makom Mokum

Van de week twee keer naar Makom geweest. Een inloophuis voor daklozen in de Van Ostadestraat. Daar ging ik de leden van Makom Mokum (een band van onbehuisden) interviewen voor Zoolmaat. Op dinsdag was het muziekinloop. Iedereen kan dan komen mee musiceren. Ook buurtbewoners. Het was een gezellige bende en er werden Sinterklaas liedjes gespeeld door Liz op accordeon en meegezongen. Antony komt uit Ierland. Ik vertelde hem dat ik als Erasmus student naar Dublin en Trinity College was gegaan. “Daar heb ik ook gestudeerd,” vertelde hij, “en weet je wat? Verslavingswetenschappen …. en nu ben ik zelf verslaafd.” Er werd ook stemmig samen gespeeld en de Franse Jacques, die door Antony stevast Jack wordt genoemd, blies lekker mee op de dwarsfluit. Alhoewel ik vandaag, vrijdag, eigenlijk al mijn deadline had, ben ik vanavond nog een keer gegaan. Voor de repetitie van Makom Mokum. Om te beginnen werd er een door Antony gemusiceerd nummer geoefend. En coördinator Veronica nam alles op op haar laptop. “De sfeer is gezellig en er is broeder- en zusterschap,” vertelt Veronica. “Je vindt hier bijzondere mensen en iedereen komt even uit de stress van het daklozenbestaan. Ze kunnen makkelijker knuffelen als ze muziek hebben gemaakt.” Jaques fluisterde me aan het eind van de avond nog toe: “Hoe meer je in de muziek bent, hoe meer je met de persoon = muziek bent.” Dat wordt een mooi artikel!

Workshop Journalistiek, videogroep en weer koken!

De workshop Journalistiek gisteren was leuk. Niet alleen omdat de Vriendendiensten gevestigd is in een prachtig pand aan de rand van het Vondelpark, maar ook inhoudelijk. Natuurlijk was er veel, dat voor mij gesneden koek is … zoals de 5 w’s en hoor en wederhoor toepassen. Ook de besproken spanningsboog voor binnen journalistieke artikelen was voor mij niet nieuw. Toch was het interessant om met collega’s te praten over hoe je omgaat met geïnterviewden die zich terugtrekken, en geïnterviewden, die zich te zeer tegen je tekst aan bemoeien. Hier moet je gewoon goede afspraken over maken vooraf. Je kan ook geïnterviewden van te voren een soort contractje laten tekenen. Hiervoor zijn een paar standaard templates bij Zoolmaat. We krijgen nu ook een perskaart. Dus ik maakte al grapjes, dat ik daarmee gratis films ga bekijken bij Pathé. Men zag hier de grap wel van in ik kreeg een ludiek corrigerend vingertikje vanwege mijn ondeugende opmerking. Niet dat die perskaart nu zoveel voorstelt, maar toch leuk.

Vandaag zijn we weer met de videogroep van het DiepWaterCollectief bijelkaar gekomen. Ik had nog een paar tutorials over Final cut gevonden en mijn collega had ook nog cursusmateriaal gevonden, o.a. over camerastandpunten. Van het voorjaar gaan we echt van start met het geven van een videocursus voor onze kunstenaars. En passant heb ik ook nog even de nieuwsbrief voor het DWC geschreven en eindelijk het probleem met de tabel op deze site opgelost. Woooooow .. ik ben echt een webontwikkelaar! Morgen weer heel iets anders, dan kook ik op Het einde van de wereld. Dus kom lekker eten aan de Javakade!

Tweede les

Gisteren de tweede les gehad van de wordpress cursus. Eerlijk gezegd heb ik weinig geleerd, omdat ik al heel veel zelf uit gezocht had en met hulp van Hans! Morgen geeft Zoolmaat een journalistieke workshop. Ben benieuwd. Verwacht hier ook niet veel te leren, maar in ieder geval leuk je collega’s weer even te zien.